És àmpliament acceptat que els humans tenen un origen comú a l’Àfrica, però és més controvertit definir la ruta de les migracions humanes fins a arribar a poblar tot el món. Una de les eines que es poden utilitzar per traçar les migracions humanes és l’estudi de l’ADN de poblacions de tot el planeta, les quals es defineixen per diferent diversitat: les poblacions més antigues tenen un genoma més divers que les més recents. D’aquesta manera, estudiant l’ADN d’habitants de les diferents regions del món, es podran conèixer els viatges que els nostres avantpassats van fer per colonitzar el planeta, fet que ens permetrà saber el perquè de les diferències observades actualment.
Persones que quan pugen al metro no es poden estar d’observar les diferències físiques entre els diferents usuaris: el color del cabell, de la pell, dels ulls, l’alçada… I també a la gent que vulgui saber els mecanismes, les causes i les conseqüències de la diversitat genòmica actual de les poblacions humanes més enllà dels trets evidents a simple vista. El David Comas ens explicarà el viatge dels humans des del nostre origen fins ara.
és Vicedirector de l’Institut de Biologia Evolutiva i professor i investigador a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Juntament amb el seu equip, investiguen els processos poblacionals i genòmics que han generat la diversitat genètica que observem a les poblacions humanes actuals.
Organizta: Amb el suport de:
Col·laboren: