Cada cop és més clar que les diferències entre els genomes de diferents persones són moltes i de molts tipus. Aquestes diferències genòmiques expliquen bona part de les variacions físiques entre individus: l’alçada, el color dels ulls, el grup sanguini… Però què passa amb característiques menys evidents, com la presa de decisions en un context social? Hi ha diferències innates en les nostres tendències al risc o en la manera amb què ens relacionem amb els altres?
A diferència del que s’ha defensat durant molt de temps, s’ha revelat que les decisions socio-econòmiques no només depenen de l’ambient, sinó també del genoma.
L’Arcadi Navarro és director del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la UPF. Lidera el grup de Genòmica Evolutiva de l’Institut de Biologia Evolutiva, que estudia la diversitat deguda al genoma, tant pel que fa a característiques físiques com en les opinions personals. Treballen investigant processos biològics que han actuat durant milions d’anys sobre els organismes, originant diferències tant entre espècies com entre individus de diferents espècies.
A partir de la seva recerca, s’ha desenvolupat un material educatiu per tal d’explicar conceptes de biologia evolutiva recurrents en la seva investigació a estudiants d’ESO i Batxillerat.
Durant el procés d’elaboració d’aquest material s’ha comptat amb la col·laboració de l’equip de Evolutionary Genomics Lab de l’IBE, en l’adaptació de continguts i supervisió del rigor científic. De l’equip de La Ciència Al Teu Món, en el disseny i desenvolupament dels materials educatius, la realització i guió dels vídeos, i la implementació de la proposta. També, s’ha comptat amb les idees, opinions i valoracions de professors. D’aquesta manera s’ha realitzat un procés de co-creació del material amb els professors per tal d’adaptar-lo a les seves necessitats.
El material consisteix en la implementació del dilema del presoner a classe, un dels jocs clàssics de la teoria de jocs, per a que els alumnes puguin participar en aquest joc i analitzar els seus propis resultats. A partir d’aquest joc s’expliquen conceptes d’economia experimental i com es poden enfocar els estudis de característiques humanes com la cooperació, la tendència al risc o l’altruisme des d’un punt de vista genòmic. S’ha elaborat una guia didàctica amb les instruccions i enllaços de referència i suport per al professor.