Existeixen milers d’espècies de papallones i cadascuna amb una història i una ecologia úniques. Són bioindicadors naturals, codis de colors i senyals vius degut la seva sensibilitat als canvis de l’entorn. En els últims vint anys, la disminució d’un 50% en la població d’aquests insectes a Europa, és un crit d’alerta per la conservació del nostre entorn, per la seva importància ecològica en la pol·linització de plantes i com aliment a altres animals.
Aquest codi natural de formes i colors format per milers d’espècies, a vegades només es pot interpretar mitjançant l’anàlisi del seu ADN. Dues papallones aparentment idèntiques poden revelar-se, gràcies a les anàlisis d’ADN, com dues espècies diferents.
En Roger Vila, amb el seu grup Butterfly Diversity and Evolution Lab, treballa per obtenir seqüències genètiques de les dues-centes trenta espècies que conformen la totalitat de papallones de la península Ibèrica. Això ens donarà valuosa informació sobre la seva evolució, quant temps fa que van sorgir certes espècies i com es van estendre per diferents regions. Realitzen la seva investigació a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE).
A partir de la seva recerca, s’ha desenvolupat un material educatiu per tal d’explicar conceptes de biologia evolutiva recurrents en la seva investigació a estudiants d’ESO i Batxillerat.
Durant el procés d’elaboració d’aquest material s’ha comptat amb la col·laboració de l’equip de Butterfly Diversity and Evolution Lab, en l’adaptació de continguts i supervisió del rigor científic. De l’equip de La Ciència Al Teu Món, en el disseny i desenvolupament dels materials educatius, la realització i guió dels vídeos, i la implementació de la proposta. També, s’ha comptat amb les idees, opinions i valoracions de professors. D’aquesta manera s’ha realitzat un procés de co-creació del material amb els professors per tal d’adaptar-lo a les seves necessitats.
El material consisteix en un power point, amb l’explicació dels conceptes i exemples il·lustrats de forma atractiva i entenedora. S’inclou un joc de targetes per facilitar l’explicació dels conceptes barcoding o codi de barres genètic i la biodiversitat críptica. S’ha realitzat una guia didàctica amb les instruccions i enllaços de referència i suport per al professor on s’inclouen totes les imatges i plantilles necessàries per a la implementació de l’activitat.